Для медичного обслуговування учнів Полтавського спортивного ліцею Полтавської обласної ради виділена ставка лікаря і 3 ставки медичної сестри. Укомплектованість 100%.

   Режим роботи медичного пункту щоденно  з 8.00 до 22.00 години, без вихідних. Лікар та медичні сестри працюють згідно затвердженого адміністрацією ліцею  графіку роботи.
      В своїй роботі медичні працівники користуються  основними законодавчими і нормативними документами:
  • “ Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” від 24.02.02р. № 4004-ХІІ;
  • “Про охорону дитинства” від 26.04 .2001 р. № 2402-ІІІ;
  • “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування “ від 13.01.2005 р. № 2342-ІV.
     Основи законодавства України про охорону здоров'я:
  • “Про освіту” від 20.12.2005р. №1060 – ХІІ
  • “Про охорону дитинства” від 26.04.2001р. №2402 – ІІІ
  • “Про захист населення від інфекційних хвороб” від 06.04.2001р. №1645-ІІІІ
     Основні нормативні документи:
  • Державні санітарні правила і норми  по устаткуванню, утриманню загальноосвітніх навчальних закладів та організації  навчально-виховного процесу.  ДСанПіН 5.5.2-008-01;
  • Наказ № 242/178 від 21.04.2005 р. “ Про посилення роботи щодо профілактики захворюваності дітей у навчальних закладах та формування здорового способу життя учнівської та студентської молоді”;
  • Наказ Міністерства освіти і науки України і Міністерства охорони здоров¢я України № 747/460 від 21.09.2004 р. “ Про затвердження Положення про дитячі будинки і загальноосвітні школи-інтернати для дітей – сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування” ;
  • Наказ МОН України і МОЗ України №01.06.2005 №242/329 „ Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах”
     Накази МОЗ України , МОН України та інші:
  • Наказ МОЗ України від 04.04.2003 р. №155 „ Про удосконалення медико-санітарного забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування”.
  • Наказ МОЗ України від 29.11.2002 р. №434 “Про удосконалення амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям в Україні”.
  • Наказ МОЗ України від 12.12.2002 р. №465 “Про удосконалення медичної допомоги дітям підліткового віку”.
  • Наказ МОЗ України від 23.05.2012 року №382 «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 16 серпня 2010 року №682» (введення ф.86-2/о)
  • Наказ МОЗ України від 31.08.2004 року № 437 «Про затвердження клінічних Протоколів надання медичної допомоги при невідкладних станах у дітей на шпитальному і до шпитальному етапах»
  • Наказ МОЗ України від 07.10.2013 року № 1365 «Про внесення змін до Положення про порядок розслідування нещасних випадків , що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах»
  • Наказ МОЗ України від 11.08.2014 №551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні »
  • Наказ МОЗ України від 16.08.2010 №682 «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів»
  • Наказ МОЗ України від 31.12.2009 р. №1095 „ Питання організації роботи Кабінету щеплень”.
  • Наказ МОЗ України від 05.11.2013 р. №955 „ Про затвердження нормативно-правових актів щодо захисту від зараження ВІЛ-інфекцією при виконанні професійних обов’язків ”.
  • Наказ МОЗ України від 23.07.02 р. №280 “Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких може призвести до поширення інфекційних хвороб”.
  • Наказ МОЗ України від 18.11.1999 р. №272 “Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії”.
  • Наказ МОЗ України від 16.08.2013 року №731 «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 21.08.2012 року №1091 «Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при туберкульозі»
  • Наказ МОЗ України від 14.04.1995р. №66 "Про затвердження інструкції про порядок внесення подання про відсторонення осіб від роботи або іншої діяльності"
  • Наказ МОЗ України від 28.03.1994 р. № 38 «Про організацію та проведення заходів по боротьбі з педикульозом»
    У спальному корпусі знаходиться медичний пункт, який відповідає сучасним вимогам, забезпечений обладнанням згідно табеля оснащення.  Влітку 2006 року проведено капітальний ремонт. Закуплено нові меблі, шафу для невідкладної допомоги. Взимку 2017 року встановлені енергозберігаючі вікна.
     Медичний пункт розташований на 1 поверсі спального корпусу, включає в себе ізолятори -2, роздаточна – 1,  кабінет амбулаторного прийому (з виділеним місцем для проведення маніпуляцій) -1, кабінет лікаря -1, санітарний вузол -2.
     Кабінет амбулаторного прийому обладнаний: шафи для документації -2, стіл письмовий -2, кушетка -1, холодильник для збереження медикаментів та вакцин -2, сейф -3, тумби -2, маніпуляцій стіл -2, кулер з питною водою -1, шафа для медикаментів з невідкладної допомоги-1, ваги  з ростоміром -1,  бактерицидні  лампи - 3, бікс із стерильним перев’язувальним матеріалом.
    Ізолятори  розташовані поряд з медичним кабінетом, розраховані на 10 ліжок. Є кімната для дівчат та хлопців. В ізоляторі є душова кімната для проведення санітарно-гігієнічних процедур. Виділена кімната для приготування дезінфікуючих розчинів, які готує дезінфектор.
    Стоматологічний кабінет відкритий у 2009 році, де проводять огляд та лікування лікар стоматолог дитячої міської  стоматологічної поліклініки та спеціалісти кафедри ортодонтії ВДНЗУ «УМСА». Відкрито в 2010 році кабінет психологічного розвантаження та фізіотерапевтичного лікування,   який забезпечений апаратурою (апарат Біоптрон компакт, профілактор Євмінова, небулайзери, кисневий концентратор, апарат для місцевої дарсонвалізації «Корона»). Перев’язувальним матеріалом та медикаментами для надання першої невідкладної допомоги забезпечені в достатній кількості. Придбаних ліків вистачає для невідкладного лікування дітей. Постійно поновлюються медикаменти у шафі невідкладної медичної допомоги згідно наказу МОЗ України від 31.08.2004 р. №437 “Про затвердження клінічних Протоколів надання медичної допомоги при невідкладних станах у дітей на шпитальному і до шпитальному етапах”.
 Image0003Image0004
Image0002
Лікувальна робота
    В основу лікувальної роботи покладені наступні принципи: раннє звернення учнів при захворюванні за медичною допомогою, рання діагностика, адекватна терапія, своєчасне обстеження, диспансерний нагляд за хворими дітьми, використання всіх видів реабілітації. При призначенні лікарських препаратів медпрацівники  завжди пам’ятають, що лікування повинне бути комплексним, приносити найменшу шкоду своїми побічними діями і сприяти видужанню дитини.
     Об’єктивний моніторинг здоров’я дітей з розробкою адекватних програм, що забезпечують його охорону і зміцнення, є актуальною медичною проблемою. Об’єктивним критерієм стану здоров’я дітей є профілактичні огляди. Щорічно оглядами охоплюється 99,9 % учнів.
     При проведенні медичних оглядів звертається увага на всі органи та системи організму. При обстеженні нервової системи звертається увага на наявність та характер головної болі, блювоти, запаморочення, судом, порушень координації, порушень трофіки, шкіри, тазових функцій, сну, змін ходи. Перевіряється наявність тиків, нав’язливих рухів, порушень розвитку мови. При обстеженні зору звертається увага на наявність в анамнезі скарг на порушення зору (двоїння в очах, літаючі “мушки”, світлобоязнь, поганий зір у сутінках, втрата периферичного зору, головного болю після тривалого зорового навантаження). При обстеженні орієнтуємося на виявлення асиметрії очних яблук та зіниць, при спущеності повік, однобічного екзофтальму, колобом.
      Обстеження вуха, горла, носа включає виявлення скарг на тривале відчуття  закладеності носа, тривали постійні відходи з носа, свербіння у носі, напади чихання, зниження слуху, дзвін, запаморочення, порушення рівноваги, патологічні виділення з вуха. При об’єктивному обстеженні звертається увага на аденоїдний тип обличчя, розміри, консистенцію лімфатичних вузлів, патологічні зміни мигдаликів. При оцінці стану органів дихання має значення в анамнезі частих респіраторних захворювань, алергій, пневмоній, уточнюються скарги на кашель, задуху, зміни голосу і їх характер.
     При обстеженні системи кровообігу уточнюється наявність кардіалгій, серцебиття, артралгій, запаморочень, визначається характер пульсу, наявність змін в області серця, характер тонів серця, наявність серцевих шумів.
     При огляді органів кишково-шлункового тракту звертаємо увагу на наявність болю у животі, нудоти, блювання, відсутність апетиту. Проводимо пальпацію живота, виявляємо розміри печінки, селезінки.
     Лікувально-профілактична допомога дітям в інтернаті в світлі програми “Діти України” підпорядкована основному завданню організації санітарно-профілактичних заходів, сприяючих збереженню і зміцненню здоров’я підростаючого покоління.
   Діти спортивних класів з ортопедичною патологією оздоровлюються при Полтавському обласному лікарсько-фізкультурному диспансері на денному стаціонарі. Корекційні вправи проводяться в кабінеті психологічного розвантаження та фізіотерапевтичного лікування, який забезпечений апаратурою (апарат Біоптрон компакт, профілактор Євмінова, апарат для місцевої дарсонвалізації «Корона»).
    З метою профілактики захворювань опорно-рухового апарату в школу-інтернат закуплені нові ліжка з твердою поверхнею, нові столи та стільці, які можна корегувати згідно росту дітей.
     Всі діти цієї групи патологія органів травлення отримують дієтичне харчування  .  Зміни норм  харчування  для   дітей   у   період   загострення захворювання вносяться лише за призначенням лікаря та наказом по школі-інтернату.
Image0005
Спостереження за дітьми диспансерної групи
     Оздоровленню диспансерної групи приділяється велика увага. Відбір дітей проводиться на профілактичних оглядах та при зверненнях за медичною допомогою. Проводяться лабораторні, інструментальні, ендоскопічні обстеження цих дітей. Восени та навесні діти диспансерної групи проходять обстеження і отримують санаторно-курортне лікування.
     В профілактиці інфекційних захворювань важливе значення має раннє виявлення хворих та їх ізоляція, правильна постановка діагнозу, раціональне лікування.
     Щорічно восени всі діти спортивного ліцею обстежуються на ентеробіоз.
   Виявлених  інвазованих учнів проліковують. Проводиться санітарно-просвітня робота у  класах, де виявлені хворі на ентеробіоз.
Організація харчування дітям
     Всі діти в спортивному ліцеї отримують 5–ти разове харчування , яке організоване    на   основі   реалізації  збалансованих   раціонів  харчування.
     Своєчасно проводиться лікарем та  сестрою медичною  з дієтичного харчування  подекадний та щомісячний аналіз харчування та корегування виконання норм харчування в залежності від віку дітей. 
     Щоквартально надається звіт з аналізу харчування учнів до Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА. Ведеться журнал аналізу харчування.
     В межах  100% виконуються норми харчування по  крупам , макаронним виробам, рибі, кондитерським виробам , сокам.
     Діти, які знаходяться на  диспансерному обліку по хворобам органів шлунково-кишкового тракту та нирок  отримують дієтичне харчування ( дієта № 5 ).
   Також ведуться журнали бракеражу готової продукції та сирої продукції. Кожного дня проводиться контроль за робітниками харчоблоку і результати огляду записуються в журнал здоров’я.
    Щорічно проводиться плановий контроль працівниками Управління Держпродспоживслужби в м. Полтава. В день перевірки проводиться забір продуктів на визначення бактеріологічне забруднення, змиви на мікрофлору та забір продуктів на калорійність і термічну обробку. 
Санітарний стан школи задовільний. Проведено реконструкцію освітлення в усіх класах. Завезені нові ліжка з твердою поверхнею. Частково закуплені нові меблі.
     Встановлений біля їдальні  та введений в експлуатацію в травні 2017 року питний фонтанчик з системою зворотнього осмосу доочищення холодної води централізованого водопостачання ECOSOFT ROBUST 1000 з потужністю по очищенню води 55-60 літрів на годину, яка відповідає мікробіологічним та санітарно-хімічним нормам; забезпечено постачання фасованої води питної обробленої негазованої  «ПОЛТАВСЬКА ДЖЕРЕЛЬНА®» до 13 кулерів, розміщених в класних кімнатах та на кожному поверсі спального корпусу;
Санітарно-просвітня робота
   Санітарно-просвітня робота проводиться в інтересах охорони здоров’я учнів, займає одне з ведучих місць у профілактичній роботі з дітьми та їх батьками і направлена на правильну організацію режиму дня, виховання здорового способу життя. Постійно проводиться роз’яснювальна робота з батьками про значення профілактичних щеплень та профілактики інфекційних захворювань.
     В медичному пункті є тематична література для проведення роботи з дітьми. В Журналі обліку санітарно-просвітньої роботи (ф.038/0) фіксуються проведені лікарем лекції, а медичними сестрами бесіди.
     Основні теми: “Профілактика глистних інвазій”, “Профілактика спортивного травматизму”, “Венеричні захворювання та їх профілактика”, “СНІД – чума ХХ століття”, “Про шкідливість паління”, “Профілактика туберкульозу”, “Як запобігти отруєнню грибами”, “Профілактика захворювань зубів і пародонту”.