Новини

Підбиваємо підсумки дистанційного навчання, будуємо плани на майбутнє!!!

chelovechki belyj fon dolki
   Завершився 2019-2020 навчальний рік. Рік, який не був схожий на всі попередні та який відкрив нові ресурси вчительства та учнівства. Два з половиною місяці комунікування у режимі онлайн, завершення освітнього процесу дистанційно, посилені протиепідемічні заходи та нові глобальні виклики ­– все це змінило світове бачення безпечного та якісного освітнього процесу.
   Мислимо позитивно, але паралельно підводимо підсумки результатів дистанційного навчання у Полтавській школі-інтернаті спортивного профілю. Для об’єктивності оцінювання адміністрацією закладу було проведено анонімне опитування батьків та учнів. Всього взяло участь в опитуванні 94 особи.
Безымянный
   На думку більшості респондентів школа-інтернат спортивного профілю справилася з організацією освітнього процесу з елементами дистанційного навчання у період карантину повністю. Про це відгукнулося 65% опитаних. 33% сказали, що заклад справився частково. І лише 2% відповіли «ні».
    На запитання «З яких предметів, на Вашу думку, процес навчання у період карантину був організованіший найкраще?» відповіді охопили майже весь перелік навчальних предметів. До ТОП-10 ввійшли: українська мова, українська література, історія, біологія, англійська мова, математика, хімія, фізика, географія та інформатика.
    Для взаємодії з учнями у період карантину вчителі найчастіше використовували наступні платформи для організації освітнього процесу. 90% учасників використовували електронний щоденник «Моя школа», що протягом навчального року апробується у закладі як один із найкращих помічників під час організації освітнього процесу, як в режимі онлайн, так і офлайн.  Така ж сама кількість опитаних паралельно комунікувала через Viber, 47% – через Zoom, 13% – через соціальні мережі чи електронну пошту.
   Щоб оцінити міру залученості учнівства та якість співпраці між педагогами та учнями, ми спробували проаналізувати основні шляхи комунікації, які практикувався найчастіше. 56% опитаних відмітили високий рівень комунікації у формі надсилання відео- та інших навчальних матеріалів із пропонованих тем, онлайн-консультування по навчальній програмі. Хоча близько половини респондентів відмітили більше пасивний характер співпраці у формі надсилання переліку параграфів підручників та вправ для самостійної роботи, переліку домашніх завдань. 22% позитивно висловилися про якість проведених уроків у режимі онлайн через платформу Zoom.
     На запитання «Як Ви чи Ваші діти включилися в освітній процес на відстані?»  близько 70% відповіли про самостійний характер виконання всіх завдань, що свідчить про їх адаптованість та відповідність віковим особливостям учнів. Близько 30% виконували їх із сторонньою допомогою, можливо через їх складність чи безсистемність засвоєння та близько 8% визнали своє недбале ставлення до виконання поставлених вчителями завдань та неякісне їх виконання.
    Щодо проблем, з якими учасники освітнього процесу (учні та батьки) зіштовхнулися під час навчання на карантині близько 55% респондентів відмітили технічні проблеми (якість Інтернету, відсутність потрібної кількості ґаджетів...) та складнощі в самоорганізації власного часу. Та поряд з цим, близько 20% наголосили на відсутність чітко спланованої комунікації із учителями та недостатню підтримку від вчителів, на що потрібно звернути увагу при плануванні роботи на майбутнє.
     А як було оцінено рівень навантаженості на учнів у період карнтину? 52% вказало на часткове збільшення навантаження, 17% вважають, що процес навчання на карантині за навантаженням не відрізнявся від навчання у звичних умовах. 28% говорить про значне перевантаження навчальним матеріалом та завданнями, а 8% навпаки відмітили, що навантаження було меншим ніж звичайно. Відповіді на це питання доволі різняться, що свідчить про особливості особистісного сприйняття, різний рівень адаптованості до нових умов навчання та низький рівень самоорганізації.
    На запитання «Чи хотіли б Ви, щоб процес дистанційного навчання продовжився?»  84% відповіли «НІ». Та незважаючи на наші бажання, пандемія коронавірусу внесла свої корективи в організацію освітнього процесу. «Освіта ПІСЛЯ пандемії» буде однозначно іншою, ніж «ДО». Живе спілкування між педагогами та учнями є найкращою формою інтерактивної комунікації, що сприяє якісному засвоєнню навчального матеріалу. Таку думку висловили усі учасники опитування. Але елементи дистанційного навчання можуть стати гарним доповненням до очного процесу взаємодії та зробити процес навчання цікавішим та якіснішим. Є, звичайно, проблеми, які не вирішуються на рівні закладу (матеріально-технічні можливості сім’ї, психологічна неготовність), але маленькими кроками, аналізуючи недоліки цього 2019-2020 навчального року в умовах карантину, можна рухатися в напрямку до ЯКІСНОЇ освіти та ЩАСЛИВОЇ дитини.

Прокоментувати:

Переконайтесь що ви заповнили усі поля, відмічені зірочкою (*). HTML код не допускається