Новини

Кожна людина має право на захист

7 Бакулей

     2 грудня відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Насамперед, рабство – це насильницьке підпорядкування однієї людини іншою або однієї групи людей іншою групою людей.
   Сьогодні рабство набуває таких сучасних форм, як поневолення через походження, примусова праця, дитяча праця, побутове рабство, примусові шлюби, боргова кабала, торгівля людьми з метою експлуатації, включаючи сексуальну експлуатацію, примусове вербування дітей для участі у збройному конфлікті.
   Варто зазначити, що Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод передбачено наступне: нікого не можна тримати в рабстві або підневільному стані, ніхто не може бути присилуваний виконувати примусову чи обов’язкову працю. А також Конституцією України забороняється використання примусової праці.
   Рабство здається чимось давно забутим та минувшим, але на жаль, це не так. В нашу цифрову епоху досі процвітає торгівля людьми. Торгівля людьми – це форма сучасного рабства, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Експлуататори отримують прибуток через контроль та експлуатацію інших людей.
    Протидія цьому ганебному явищу є основним завданням сьогодення. Жертвою торгівлі людьми може стати кожен, а значить - ефективний інструмент протидії.
   Щоб привернути увагу, розповісти про ризики, на які наражаються українці, у Полтавському спортивному ліцеї класним керівником Тетяною Бакулей для учнів 7 класу було проведено годину спілкування «Торгівля людьми - сучасний прояв рабства», метою якої було підвищити рівень поінформованості та усвідомлення учнями гостроти проблеми торгівлі людьми, також діти обговорили причини, форми та ознаки цього явища.
     А класний керівник 9-А класу В’язовська Ірина провела дослідження з учнями, результати якого було узагальнено у вигляді презентації, яку потім обговорили з усім колективом дітей.
     Рабство може здатися застарілим поняттям, адже у більшості колоній воно було скасовано ще в XIX столітті. Однак вважати, що рабство у сучасному світі повністю викоренено, буде помилкою. Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. 
7 1
9а

Прокоментувати:

Переконайтесь що ви заповнили усі поля, відмічені зірочкою (*). HTML код не допускається