Новини

Кібербулінг або агресія в Інтернеті

8а 2

     Усі друзі жартують між собою, але іноді важко сказати, чи хтось просто розважається, чи намагається нашкодити вам, особливо в мережі Інтернет. Коли знущання відбуваються з використанням сучасних інформаційних технологій, то це може призвести до небажаних наслідків. Якщо вам не подобаються дії, які вчиняють з вами інші люди - ви не маєте цього терпіти.
    А тому в рамках проведення акції «16 днів проти гендерно зумовленого насильства» класним керівником Бровком С. у 8-А класі була проведена виховна година «Кібербулінг або агресія в Інтернеті».
    Завданням заходу було привернути увагу підлітків до питання насилля у мережі Інтернет, а також до пошуку виходу із небезпечних ситуацій, викликати в учнів емоції до висвітлювальної проблеми, ознайомити з різними типами кібербулінгу, дати фахову оцінку даній пробдемі та розвивати повагу один до одного.
      Кібербулінг - це один із різновидів булінгу (цькування), що передбачає жорстокі дії з метою дошкулити, нашкодити, принизити людину з використанням сучасних електронних технологій: інтернету (електронної пошти, форумів, чатів) та інших засобів – мобільних телефонів чи інших ґаджетів.
      Сергій Миколайович розповів дітям про правила безпеки, яких необхідно дотримуватись при користуванні мережею Інтернет. Наголосив на небезпеці розповсюдження персональної інформації: адреса проживання, місце навчання, номери телефонів та інше. Також розглянули типи кібербулінгу, його характерні ознаки, детально розібрали алгоритм дій захисту від кібербулінгу.
Відмінності кібербулінгу від булінгу зумовлюються особливостями інтернет-середовища: анонімністю, можливістю підмінити ідентичність, охоплювати велику аудиторію одночасно, здатність тероризувати та тримати у напрузі жертву будь-де і будь-коли. Кібербулінг являється формою психологічного насильства.
       Класним керівником були надані учням рекомендації, як захиститись від кібербулінгу, а саме:
  • емоційно не реагувати, оскільки «емоції породжують емоції»;
  • фіксувати всі дії кривдника (робити фото або скріншоти неправдивої інформації про себе; інформації, що містить персональні дані; інформації, що принижує честь та гідність);
  • звернутися за порадою щодо дій кривдника до батьків, вчителів, людини, якій довіряєш або зателефонувати на національну дитячу «гарячу» лінію 0 800 500 225;
  • звернутися із заявою або повідомленням про вчинення кібербулінгу до керівника навчального закладу, якщо кібербулінг вчиняється в навчальному закладі і кривдником є учень (студент) або член педагогічного колективу;
  • якщо кібербулінг відбувається в соціальній мережі (наприклад, Facebook, Telegram, Twitter, Youtube тощо), потрібно звернутися зі скаргою до адміністратора сторінки або групи, що створена у відповідній соціальній мережі, з метою видалення інформації про нього.
     Також до дослідження даної проблеми долучилися учні 10-б класу разом з вихователем Штабровським О., які під час спілкування дізналися історію виникнення поняття «кібербулінг», розширили уявлення про його типи, детально розглянули психологічні портрети учасників кібербулінгу. Також діти ознайомилися з порадами для подолання кібербулінгу та його недопущення.
     Важливо пам’ятати, що у разі, якщо незнайома особа намагається дізнатись ваші персональні дані - необхідно повідомити пре це батьків або когось із дорослих, кому дитина довіряє.
 Бережіть себе, навіть в Інтернеті!
8а
 
8а 1
 
8а 3
 
10б вих
 
10б вих 1

Прокоментувати:

Переконайтесь що ви заповнили усі поля, відмічені зірочкою (*). HTML код не допускається