Новини

Булінг – не просто конфлікт!

6 булінг
      Не кожна спірна ситуація потребує втручання. Ба більше, не кожен дорослий готовий свідомо входити в дитячий конфлікт, але є речі, які не можна пускати на самоплив – чимало дрібниць вказують на загрозу булінгу.
    9 грудня у ліцеї Калюжним В., вихователем 6 класу, була проведена виховна година на тему «Що таке булінг? Яким він буває та як спробувати його позбутися?», де розглянули такі актуальні питання: що таке булінг, яким буває булінг, хто може виявитися об’єктом булінгу, наслідки шкільного булінгу, як впоратися з ситуацією самостійно.
       Дитину треба навчити, що просити про допомогу – не ознака слабкості. Тому розглянули до кого та куди слід звернутися у випадку булінгу. Як підсумок – створили постер про види булінгу.
     Будь-який школяр несподівано для себе може опинитися в ситуації, коли його ображають, висміюють або бойкотують. Або ж, навпаки, може сам приєднатися до тих, хто знущається з іншого учня. Класний керівник Дулькевич А. під час виховної години «Стоп, Булінг: причини, наслідки, застереження», ознайомила учнів 8-в класу з поняттям та формами булінгу. Учасниками було запропоновано ситуації, в процесі аналізу яких, вони вчилися розпізнавати маркери булінгу (цькування, конфлікт, дружні піддражнювання).
     Шило І. провів виховну годину «Булін чи мобінг: чи не епідемія нової соціальної хвороби?» у 9-б класі, де було проаналізовано стан поширеності булінгу та мобінгу у шкільному середовищі в умовах сьогодення. Наголошено на необхідності проведення профілактичних програм, спрямованих на виявлення, попередження та подолання шкільного цькування.
      Після обговорення, дійшли таких висновків, що булінг та мобінг з’являється там, де має місце байдужість з боку дорослих. Тому, потрібно спілкуватися з дітьми, співпереживати, підтримувати їх! Не допускати ігнорування проблем які виникають, а докладати максимальних сил для їх обговорення та вирішення.
     Для учнів 10-а класу класним керівником Мариною Тернавською була проведена виховна година «Булінг. Тест на людяність». Діти мали можливість обговорити дії у випадку булінгу та створили алгоритм дій у разі виникнення подібних ситуацій.
    А учні 10-б класу обговорили питання булінгу у спорті та випадки жорстокого поводження щодо відомих спортсменів, з якими вони зустрічалися за часи своєї спортивної кар’єри.
    Булеру в Україні загрожує штраф 850-1700 грн, або ж від 20 до 40 годин громадських робіт. Якщо булінг здійснений групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, штраф буде більший — 1700‒3400 грн або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин. Саме питання відповідальності за скоєння булінгу у рамках правового поля дослідили учні 11-в класу з вихователем Зозулею Віталієм.
Ніхто не має права порушувати особисті кордони.
6 вих булінг
 
6 вих булінг 1
 
8в
 
9б 2
 
10а

Прокоментувати:

Переконайтесь що ви заповнили усі поля, відмічені зірочкою (*). HTML код не допускається